Általános iskolai barátság és közös zenélés keltette életre a Smokie együttest, amelynek egyik ikonja, Chris Norman szólistaként is beírta magát a pop-rock történelembe.

A két legendás alapító, Chris Norman (szólóénekes és ritmusgitáros) és Alan Silson (szólógitáros és vokál) tizenéves koruk elején ismerték meg egymást és olyan együttesek hatására, mint a Beatles vagy a Rolling Stones, majd a folkénekes Bob Dylan, szinte minden szabadidejüket azzal töltötték, hogy új dalokat tanuljanak a gitárjukon. Sikerült meggyőzniük harmadik iskolatársukat, Terry Uttley-t (basszus, vokál), hogy csatlakozzon hozzájuk, és egy Ron Kelly nevű dobos barátjukkal együtt meg is alakították első zenekarukat. Itt persze sok néven futott a gyerek-zenekar, és a 70-es évekre kissé át is rendeződött a banda összetétele. Amikor Ron Kelly 1973-ban elhagyta a csapatot, egy régi barátot, Pete Spencert kérték fel, hogy vegye át a dobszerkót, és a csapat, amelyből később a Smokie lett, immár teljessé vált.

Az immár huszonévesekké érett Smokie banda 1974 és az 1980-as évek eleje között már sikeresen turnézott szerte a világon, de az otthontól és a családtól való állandó távolmaradás okozta feszültség és nyomás kezdte megviselni vezéralakjukat, Chris Normant. Ezek voltak a későbbi (békés) szétválás első jelei. Az 1980-as évek elején Chris úgy döntött, hogy több időt tölt írással és stúdiómunkával. Norman és Spencer most már más előadók dalain dolgoztak együtt, többek között a sztárfutballista, később edző (nem tévedés!) Kevin Keegan slágerein (“Head Over Heels in Love”, 31. helyezett brit sláger), és az angol labdarúgó-válogatott “This Time (We’ll Get It Right)” című dalán. De Chris együtt dolgozott Agnetha Fältskoggal is (annak szólóalbumán), Racey-vel (a “Baby It’s You” társszerzője), és Donovannal (háttérvokál a Donovan albumon), valamint a Heavy Metal Kids-szel is.

A Smokie sikerének csúcsán, 1978-ban Chris Norman összeállt Suzi Quatróval, és kiadtak egy duett kislemezt, a “Stumblin’ In”-t – egy másik Chinnichap-szerzeményt. Norman és Quatro egy ideig az európai slágerlisták élén állt, és az amerikai Top 10-be is bekerült (mi az, hogy: 4. helyig jutott az amerikai Billboard Hot 100-as listáján és több mint egymillió példányban kelt el!), bár az Egyesült Királyságban csak a 41. helyig jutott.

Smokie következő toplistás dala a “Mexican Girl” volt. Ezután írta Pete Spencerrel a “This Time (We’ll Get It Right)” című dalt, amelyet az 1982-es angol világbajnokságon szereplő futballválogatottal lett felvéve és rendkívül népszerű lett: rögtön a brit kislemezlista második helyére ugrott. 1983-ban a zenekar tagjai, Alan Silson, Chris Norman és Terry Uttley együttműködtek Agnetha Fältskoggal (ABBA), együtt énekeltek a “Once Burned Twice Shy” című számban, amely a Wrap Your Arms Around Me című első angol nyelvű szólóalbumán található. A zenekar elmondása szerint a dal svédországi felvételére induló repülőúton döntöttek úgy, hogy elválnak útjaik.

Nem sokkal az 1982-es Strangers In Paradise album megjelenése után lassan elindult a korábban már említett szétválás: Chris és a Smokie két párhuzamos nagylemezen kezdett dolgozni, az egyiket Midnight Delight néven adták ki, a másikat pedig szólóalbumként, Rock Away Your Tear drops címen, de egyik kiadvány sem fogyott jól. Ettől függetlenül, az 1986-ban debütált “Midnight Lady” című dal Európa-szerte sláger lett, Németországban hat hétig tartotta az első helyet (ahol 900 000 példányban kelt el) és Chris további sikereket könyvelhetett el a “Some Hearts Are Diamonds”, “No Arms Can Ever Hold You”, “Broken Heroes”, “Fearless Hearts”, “Sarah” és “Baby I Miss You” című szerzeményekkel. 1994-ben Norman-t a CMT Europe az “Év Nemzetközi Videósztárja” címmel tüntette ki.

Még több zene, még több sztár? Íme néhány a legnagyobbak közül:

Bruce Springsteen

Foreigner

Phil Collins

Pink Floyd (The Wall Tour)

Kövesse a Retro Magazin Facebook-oldalát!

További cikkek

A filmzene titánja – John Williams

A filmzene titánja – John Williams

90 éves lett John Williams, a világ máig leghíresebb amerikai zeneszerzője. Az élő legenda hét évtizedes (!) pályafutása során a filmtörténelem legnépszerűbb, legismertebb és a kritikusok által legelismertebb zenéit komponálta. Williams tehetsége mellett igazi...

Albumszemle – Válogatás 1982 legjobbjaiból (I. rész)

Albumszemle – Válogatás 1982 legjobbjaiból (I. rész)

Most következő szemlénkben olyan nagylemezek kerülnek terítékre, amik bár stílusukat tekintve meglehetősen széles skálán mozognak, egy mégis közös bennük: évtizedek óta szereti őket a közönség. Itt van rögtön egy igazi nagyágyú, a Thriller, Michael Jackson amerikai...

Duck Hunt – A közönségvadász

Duck Hunt – A közönségvadász

Ma már evidenciának tekintjük, hogy a Nintendót Shigeru Miyamoto játéktervező mesterművei, így a Donkey Kong, Popeye, Zelda és persze Super Mario tette naggyá a 80-as években; pedig volt egy olyan szereplője is a sikerszériának, ami a játékmenetet tekintve kilógott...