Még ha a széles közönség körében nem is számított húzónévnek, nagyon sok helyen találkozhattunk valamely zseniális karakterével, aki időről időre felbukkant a filmvásznon. Eric Stoltz a 80-as évektől kezdve folyamatosan játszik és rendez, a legnagyobb világsztárokkal dolgozott és dolgozik együtt ma is.

Hogy rögtön a szakmai csúcsteljesítménnyel kezdjük: 1985-ben Stoltz egy Golden Globe-jelöléssel hívta fel magára a nagyközönség figyelmét, amikor Rocky Dennis szerepét játszotta a Maszkban (nem a Jim Carrey-féle filmről van szó; itt Sam Elliott, Laura Dern és Cher voltak a húzónevek). Eric egy súlyos koponyaelváltozással küszködő tinédzsert alakít, aki megpróbál beilleszkedni a „normális” társadalomba.

S bár egészen sajátos és változatos repertoárral büszkélkedhet – így mainstream mozikban is szerepelt – talán túlságosan is vonzódott a „művészi vonulathoz”, emiatt ritkán kapta el tartósan a popcorn-filmekre vágyó szélesebb közönség figyelmét.

Pedig milyen sok helyen felbukkant! Több mint 120 (!) produkciói között lelhetünk rá olyan kincsekre, mint a Valami kis szerelem (1987), a Quentin Tarantino által megálmodott és megvalósított Ponyvaregény (1994), a kifejezetten Stoltz sajátos karakterére építő Döntő pillanat (1993) és a Csupaszon New Yorkban (1993). De szerettük a mókás című, a háromszor Oscarra jelölt Noah Baumbach-dirigálta Seggünkön az élet (1995) romantikus komédiát is, sőt, a Liam Neeson főszereplésével készült Rob Roy (1995) című mozinak kifejezetten jót tett egy kis Eric Stolz előtűnés. A Ponyvaregényben nyújtott alakításáért egyébként jelölték a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Independent Spirit Awardra is, amire talán csak a legelszántabb rajongók emlékeznek. A vonzás szabályai (2002) című filmre annál inkább, ami egy nem igazán szokványos romantikus dráma és vígjáték sajátos egyvelege – és Eric karaktere itt is felejthetetlen.

Eric Stoltz első mozifilmes szerepe a Változó világ (1982) című filmben:

Kevesen tudják, hogy Stoltz első játékfilmje, a Sean Penn főszereplésével készült Változó világ (1982) nem csupán a mozi világába jelentette a belépőt, de itt köttetett egy életre szóló barátság Cameron Crowe Oscar-díjas rendezővel is, aki később több más projekthez is beválogatta a csapatba kollégáját. Ezek közül a legismertebbek a Szabadnak születtek 1984), a Mondhatsz bármit (1989), a Facérok (1992) és a Jerry Maguire – A nagy hátraarc (1996) című filmek, ahol olyan partnerei voltak, mint Chris Penn, John Cusack, Bridget Fonda, Matt Dillon, Bill Pullman, Renée Zellweger, Cuba Gooding Jr., Regina King, vagy éppen Tom Cruise.

Tom Cruise partnereként a Jerry Maguire (1996) című filmben:

Ma már egészen furcsa ezt tudatosítani, de eredetileg Eric Stoltz kapta Marty McFly szerepét a Vissza a jövőbe (1985) című filmben. A film kapcsán alkotott ötletei, véleményei azonban nem igazán voltak összeegyeztethetők a rendező, Robert Zemeckis elképzeléseivel. Míg a filmből akció-vígjáték (és persze kasszasiker) lett, Stoltz komolyabb „szemüvegen át” olvasta a forgatókönyvet, nyilvánvalóan arra összpontosítva, hogy milyen tragikus következményei vannak annak, ha valaki visszamegy az időben, hogy olyan életet éljen, ami nem a sajátja. Hogy milyen parázs viták lehettek, arról csak sejtésünk van, mindenesetre a forgatás startját követő öt hét után Zemeckis szépen lecserélte Stoltzot Michael J. Foxra… Ehhez a rendkívül szokatlan lépéshez szükség volt a saját stúdiójának beleegyezésére, ami lehetővé tette a film nagy részének újraforgatását, valamint az éppen folyamatban lévő Családi kötelékek című televíziós vígjáték-sorozat producereinek beleegyezésére, akik korábban nem engedték, hogy J. Fox eljátssza a szerepet, mert az zavarta volna a sitcom forgatását.

Vissza a jövőbe (1985), Eric Stoltz-módra:

Az 1990-es években Stoltz ide-oda ingázott a színpad, a film és a televízió között, olyan stúdió- és független filmekben szerepelt, mint a Tánc a vízen (1992) (Helen Hunt és Wesley Snipes oldalán), a korábban már említett Ponyvaregény (1994), a A szerelem hangja (1996) és az B-kategóriás, mégis mindenhol ismertté vált Anakonda (1997) (Jennifer Lopez, Owen Wilson, Ice Cube és Jon Voight parnereként). Szerepelt a New York-i színpadon, a Broadway-en is (Három nővér, Két Shakespeare-színész, Fegyver és férfi a mi városunk), és Thornton Wilder Our Town című művének 1989-es Broadway-felújításában nyújtott George Gibbs alakításáért Tony-díjra jelölték, mint legjobb főszereplőt.

Szerepelt az Angyalok háborúja (1995) és a Kisasszonyok (1994) című filmekben is, itt sem kisebb nevek voltak a partnerei, mint Christopher Walken, Elias Koteas, Virginia Madsen, Viggo Mortensen, Susan Sarandon, Winona Ryder, Kirsten Dunst, Claire Danes, Gabriel Byrne és Christian Bale. De ami talán még ezeknél is érdekesebb, az a 2 nap a völgyben (1996) című feketekomédia, amit hamarosan mi is “műsorra tűzünk” itt a Retro Magazin hasábjain. Olyan színészek parádéznak benne, mint Teri Hatcher, James Spader, Charlize Theron, Jeff Daniels, Danny Aiello és persze Eric Stoltz.

Igazi sztárparádé a 2 nap a völgyben (1996) című filmben:

A 2000-es évek első felében Gillian Anderson és Dan Aykroyd oldalán szerepelt Az öröm háza (2000) című filmben, amely Edith Wharton regénye alapján készült. 2001 és 2002 között visszatérő szerepe volt az angol tanár-költő August Dimitri szerepében az ABC Még egyszer és újra című sorozatában, amelyben Julia Whelan tinédzser karaktere beleszeretett a karakterébe.

2004-ben a Pillangó-hatás című filmben egy gyermekmolesztálót alakított; a következő évben vendégszerepelt az NBC Will & Grace című sitcomjában Debra Messing szerelmeként. 2010-ben Daniel Graystone-t alakította a Caprica című sci-fi tévésorozatban, és meghatározó rendezője lett a Glee – Sztárok leszünk! című tévésorozatnak (12 epizódot jegyez).

Akik már 70. születésnapjukat ünneplik idén:

Kurt Russell

Chris Rea

Phil Collins

Kövesse a Retro Magazin Facebook-oldalát!

További cikkek

A filmzene titánja – John Williams

A filmzene titánja – John Williams

90 éves lett John Williams, a világ máig leghíresebb amerikai zeneszerzője. Az élő legenda hét évtizedes (!) pályafutása során a filmtörténelem legnépszerűbb, legismertebb és a kritikusok által legelismertebb zenéit komponálta. Williams tehetsége mellett igazi...

Albumszemle – Válogatás 1982 legjobbjaiból (I. rész)

Albumszemle – Válogatás 1982 legjobbjaiból (I. rész)

Most következő szemlénkben olyan nagylemezek kerülnek terítékre, amik bár stílusukat tekintve meglehetősen széles skálán mozognak, egy mégis közös bennük: évtizedek óta szereti őket a közönség. Itt van rögtön egy igazi nagyágyú, a Thriller, Michael Jackson amerikai...

Duck Hunt – A közönségvadász

Duck Hunt – A közönségvadász

Ma már evidenciának tekintjük, hogy a Nintendót Shigeru Miyamoto játéktervező mesterművei, így a Donkey Kong, Popeye, Zelda és persze Super Mario tette naggyá a 80-as években; pedig volt egy olyan szereplője is a sikerszériának, ami a játékmenetet tekintve kilógott...