40 éve hallgatjuk csodálatos hangját és dalait az Oscar-, Golden Globe- és négyszeres Grammy-díjas skót sztárnak, aki a nagy sikerű Eurythmics együttes énekeseként vált világhírűvé.

Az aberdeeni születésű Annie Lennox az 1970-es években nyert ösztöndíjat a londoni Királyi Zeneakadémiára, ahol három évig furulyát, zongorát és csembalót tanult, mellette pincérnőként dolgozott. A fiatal tehetség ugyanakkor boldogtalan volt és kételkedett saját tehetségében, folyton összehasonlította magát kortársaival. Bár Annie később (részben) levetkőzte gátlásait és az 1970-es években próbálkozott újhullámos formációval, a The Tourists zenekarral, abban a korszakban inkább csak szárnyait bontogatásáig jutott el, mivel a bandával csak mérsékelt sikereket tudott elérni a szigetországban. Az 1980-as évek változásai, ízlésvilága és persze az újonnan alakult Eurythmics produkciója összeért és onnantól kezdve húsz évig a popkultúra meghatározó figurájává tette az énekesnőt is.

Bombasztikus slágere 1983-ból, a Sweet Dreams (Are Made Of This)

A legnevesebb médiumok kritikusai, így a Rolling Stone és a VH1 gárdája is felvette minden idők 100 legjobb énekeseinek listájára, sőt, női kategóriában az előkelő 22. helyet szerezte meg. Az Eurythmics-szel végzett munkájával együtt, Lennox több mint 80 millió lemezt adott el világszerte. Az Egyesült Királyság zenetörténetének egyik legsikeresebb brit női művészeként Annie-t az a megtiszteltetés is érte, hogy a 2012-es nyári olimpiai játékok záróünnepségén, Londonban is felléphetett. A 2015-ben pedig a Brit Dalszövegírók, Zeneszerzők és Szerzők Akadémiájának (British Academy of Songwriters, Composers and Authors) tagjává választották, méghozzá első nőként a szervezet történetében.

Az azóta sokak által feldolgozott There Must Be An Angel (Playing With My Heart) című világsláger, 1985-ből:

Zenei karrierje mellett politikai és társadalmi aktivista is; főként olyan HIV/AIDS ügyekben tevékenykedik, amik az afrikai nőket és gyermekeket érinti – ehhez kapcsolódik a 2007-ben indított SING-kampánya is, ami jótékonysági koncertek keretében kívánja segíteni a rászorulókat. 2011-ben, II. Erzsébet királynő “fáradhatatlan jótékonysági kampányaiért és a humanitárius ügyeiért” a Brit Birodalom Rendjét adományozta számára.

Egyik legsikeresebb szólóalbumának (Medusa) vezető dala, a No More ‘I Love You’s (1995):

Bár a 2000-es évek trendjeihez Annie stílusa kevésbé tudott illeszkedni, így sikerei mérséklődtek, a korszak így is több nagy durranást is tartogatott számára. 2004-ben, többök között elhozta a legjobb betétdalnak járó Oscar-díjat a Gyűrűk ura: A király visszatér című film kapcsán, amelyet Fran Walsh forgatókönyvíróval és Howard Shore zeneszerzővel közösen írt (e mű Grammy- és Golden Globe-díjat is nyert). Még ugyanebben az évben óriási turnét indított Stinggel és megjárták az észak-amerikai kontinenst is.

Into the West, a Gyűrűk Ura betétdala  (2003):

2005 júliusában Lennox fellépett a Live 8 jótékonysági koncert keretében a londoni Hyde Parkban is, Madonna, Sting és más világsztárok társaságában. Örökös szerző- és zenésztársával, Dave Stewarttal megint „életet lehelt” az Eurythmics zenekarba és újra helyet követelt magának az amerikai és brit slágerlistákon. Az I’ve Got a Life című dal még a francia sztár DJ, David Guetta tetszését is elnyerte annyira, hogy mixet készítsen belőle.

1992. április 20-án emlékkoncertet tartottak a Wembley Stadionban a fél évvel korábban elhunyt Freddy Mercury tiszteletére, ahol David Bowie és Annie Lennox együtt énekelték az Under Pressure című slágert:

Kövesse a Retro Magazin Facebook-oldalát!

További cikkek

A filmzene titánja – John Williams

A filmzene titánja – John Williams

90 éves lett John Williams, a világ máig leghíresebb amerikai zeneszerzője. Az élő legenda hét évtizedes (!) pályafutása során a filmtörténelem legnépszerűbb, legismertebb és a kritikusok által legelismertebb zenéit komponálta. Williams tehetsége mellett igazi...

Duck Hunt – A közönségvadász

Duck Hunt – A közönségvadász

Ma már evidenciának tekintjük, hogy a Nintendót Shigeru Miyamoto játéktervező mesterművei, így a Donkey Kong, Popeye, Zelda és persze Super Mario tette naggyá a 80-as években; pedig volt egy olyan szereplője is a sikerszériának, ami a játékmenetet tekintve kilógott...

40 éves “a pop hercegnője” – Britney Spears

40 éves “a pop hercegnője” – Britney Spears

Szinte hihetetlen, de 40. születésnapját ünnepli Britney Spears amerikai énekesnő, dalszerző és táncos, akinek nevéhez elsősorban a tinipop újjáélesztésének hatása fűződik az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején. Nem véletlenül nevezik "a pop hercegnőjének"....