Az amerikai színész és énekes New Yorkban született és már tinédzser korában felfigyeltek tehetségére. Igaz, ekkoriban még stand up comedy fellépőként egészítette ki zsebpénzét és sokáig úgy tűnt, humorával a színpadon állva fogja elkápráztatni a közönséget.

Filmes karrierje kezdetéig olyan nevettetők inspirálták, mint Richard Pryor, Bill Cosby, Redd Foxx és Robin Williams (akik szintén komédiásként kezdték karrierjüket, mielőtt film- vagy tévésztárokká váltak volna). Húszéves sem volt még, amikor beválogatták az újraindított Saturday Night Live című világhírű amerikai komédiaműsorba és ezzel berobbant a köztudatba.

Az 1980-as évek már tényleg Murphy-ről szóltak: a Nick Nolte pályafutását is jelentősen befolyásoló 48 óra (1982) akcióvígjáték elsöprő siker lett. A legendás páros közül ráadásul Eddie-t Golden Globe-díjra is jelölték a filmben nyújtott színészi teljesítményéért.

Magyarországon csak a 80-as évek végén futott csak be az Eddie Murphy-vonat, akkor viszont óriási rakománnyal: nemcsak az előbb említett 48 óra, de a Szerepcsere (1983); a Beverly Hills-i zsaru (1984) és az Amerikába jöttem (1988) is csak néhány év késéssel lett vetítve a hazai mozikba, mi azonban annak örültünk, hogy láthattuk őket. Sőt, még mindig ez a négy alkotás viszi itthon is a pálmát és számít örökzöld alkotásnak – nem véletlen, hogy a televíziók újra és újra műsorra tűzik.

Második sikerkorszak – üzleti szempontból

Eddie 90-es és 2000-es évekbeli teljesítményén már határozottan látszik, hogy sztárként és üzletemberként viszonyult a hollywoodi álomgyártáshoz. Számos közepes, vagy kifejezetten gyenge produkció mellett azért feltétlenül érdemes megemlíteni néhány értékesebb alkotást. A Bölcsek kövére (1996) című vígjátékot azért vegyük ide, mert bár kissé sokkolóan hangozhat, mégiscsak egy Oscar-díjas produkcióról van szó, nem beszélve arról, hogy Murphy-t ezért is Golden Globe-ra jelölték. A színész egyik ikonikus szerepévé vált Dr. Dolittle (1998) megformálása; a film a kasszasikernek köszönhetően folytatást is kapott.

Óriásit ment a Fergeteges forgatás (1999) című vígjátékban – már ami a színészi teljesítményét illeti -, de szintén érdekes volt A szentfazék (1998), ami ugyanakkor nagyot bukott. A nemzetközi kritika az Életfogytig (1999) és a Dreamgirls (2006) produkciókat kedvelte (itt kijárt neki egy Oscar-jelölés is), a hazai közönség pedig a Showtime – Végtelen & képtelen (2002) és az Én, a kém (2002) mozikra fizetett be inkább – utóbbira valószínűleg a budapesti forgatás élménye miatt is. Több címet azonban nem merek leírni, mert nem szeretném megbántani az ünnepeltet: tény, hogy néhány filmjével tényleg kiérdemelte az Arany Málnát

Eddie Murphy azonban, köszönte szépen, nagyon jól volt ebben az időszakban is. Számára a Mulan (1998), majd a Shrek (2001, 2004, 2007, 2010) rajzfilmek bombaüzletet jelentettek, a szinkronizáláson túl pedig hangját a zeneiparban is hallatta. Számos dalt írt és világsztárokkal is volt közös performansza (gondoljunk csak Michael Jackson-ra); ezek közül talán a legismertebb a Party All the Time (1985).

A Murphy-reneszánsz

Eddie szerencsére a fejébe vette, hogy inkább az 1980-as évekre jellemző teljesítényét próbálja felidézni bennünk, vagyis – erősen kihasználva nosztaligafaktort – visszatér néhány nagy sikeréhez és azok folytatásaival hódít. A Saturday Night Live a stand up comedy, az Amerikába jöttem és a Beverly Hills-i zsaru folytatásai pedig a filmes vonalat viszik tovább. De vannak, lesznek még a repertoárban olyan produkciók is, amelyek elsősorban a tehetségére hívják fel a figyelmet: talán a A nevem Dolemite (2019) címet viselő moziról többen is hallottak. Nos, igen, láttuk és látjuk: Eddie nagyon tud, ha akar. Ebben reménykedve, kívánunk neki boldog születésnapot és sok értékes filmet.

Ezt a dalt biztosan ismeri: Party All the Time, 1985-ből!

Kövesse a Retro Magazin Facebook-oldalát!

További cikkek

Magnum – Elsült, durrant, betalált

Magnum – Elsült, durrant, betalált

A 80-as évek egyik közönségkedvenc sorozata volt a Tom Selleck főszereplésével készült Magnum P.I., amiben a mindenre elszánt magánnyomozó Higgins, TC és Rick segítségével tárt fel különböző bűneseteket - 162 epizódon keresztül. A Magnum szellemi atyja az a Glen A....

Duck Hunt – A közönségvadász

Duck Hunt – A közönségvadász

Ma már evidenciának tekintjük, hogy a Nintendót Shigeru Miyamoto játéktervező mesterművei, így a Donkey Kong, Popeye, Zelda és persze Super Mario tette naggyá a 80-as években; pedig volt egy olyan szereplője is a sikerszériának, ami a játékmenetet tekintve kilógott...

Duck Hunt – A közönségvadász

Duck Hunt – A közönségvadász

Ma már evidenciának tekintjük, hogy a Nintendót Shigeru Miyamoto játéktervező mesterművei, így a Donkey Kong, Popeye, Zelda és persze Super Mario tette naggyá a 80-as években; pedig volt egy olyan szereplője is a sikerszériának, ami a játékmenetet tekintve kilógott...