Az ötszörös Grammy-díjas amerikai pop- és R&B-énekesnő New Yorkban született és főleg az 1990-es és 2000-es évek első felében volt sikeres előadó.

Pályája hihetetlen lendülettel indult: már első lemezével (Mariah Carey, 1990) világhírnevet szerzett és négy dala is a Billboard Hot 100 slágerlista élére került abban az időben – maga az album pedig tizenegy hétig állt a Billboard 200 eladási listáján. Ebben a projektben egyébként annyira aktív volt, hogy majdnem az összes szerzeményt társszerzőként is jegyzi. Megérte a fáradtságot: a közönségsiker mellett Carey 1991-ben két Grammy-díjat is besöpört (legjobb új előadóként, illetve legjobb női popénekesként).

Az egyik dal, amivel berobbant a köztudatba, a Vision Of Love:

Talán kevesen tudják az énekesnőről, hogy amilyen vidám és vagány stílust mutatott hangzásában és klipjeiben, olyan lámpalázas volt minden egyes fellépés előtt. Ennek köszönhető, hogy az 1990-es évek elején nehezen lehetett rávenni a turnézásra, így személyes ismertsége csak némileg később vált megkérdőjelezhetetlenné. Aztán jött 1993 és Without you, ami mindent megváltoztatott.

A Without you eredetileg a Badfinger együttes száma 1970-ből, de Mariah Carey feldolgozása tette világslágerré:

A fenti dal a Music Box című albumhoz tartozik, ami már a harmadik stúdiólemez volt és az eladási adatokat tekintve mindmáig Mariah Carey zenei repertoárjának legsikeresebb darabja. Bár meghatározó kritikusok szerint összességében nem volt tekinthető a legmagasabb színvonalú gyűjteményének, az énekesnő ekkortájt futott be, így a szakmai fanyalgás mit sem ért. És ahogy rohant az idő, már be is köszöntött 1994 Karácsonya és Carey megcsinálta nemcsak saját, de minden idők egyik legsikeresebb ünnepi popdalát és kislemezét.

Az All I Want For Christmas Is You című számot közel 30 éve játsszák a rádiók világszerte:

1997 érezhető fordulat volt Mariah Carey zenei pályafutásában: megszokott R&B-stílusát fokozatosan hiphop irányba kezdte mozdítani és egyre jobban kiemelte személyes varázsát (vö. érzelmi világát és szexisségét) a produkciókban. Nyilvánvaló, hogy ebben magánéleti válsága is jelentősen közrejátszott, no meg az, hogy ekkortájt már nemcsak új menedzserrel dolgozott, de olyan dalszerzőkkel és előadókkal is, mint Sean „P. Diddy” Combs vagy Missy Elliott.

A Butterfly című új album (1997) a címadó dalon kívül egy talán még sikeresebbet is tartalmazott, ez pedig a Honey:

Az ezredforduló a 1990-es lendülethez hasonlóan indult az énekesnő számára, de megint új „fronton”: egy Whitney Houstonnal készített közös dala, a When You Believe – ami az Egyiptom hercege című rajzfilm betétdala volt – 2000-ben Oscar-díjat nyert. A kasszasikert aratott DreamWorks produkció tulajdonképpen megsokszorozta Mariah Carey népszerűségét és újra a csúcsra emelte. Nemsokára azonban elindult a látványos hanyatlás is. A magánéleti válsághullámok folytonossága fizikai és mentális összeomláshoz vezetett és már az átütő sikerek is kezdtek hiányozni a repertoárból.

Egy Oscar-díjas produkció, Whitney Houston oldalán:

Ha az énekesnő szólóban már nem is tudott formába lendülni, a 2000-es évek első felében a hiphop és R&B szerves összefonódása, a „feat.-dalok” divatba jövetele óriási segítségnek bizonyult. Így jött a képbe a sztárrá avanzsálódott jamaicai-amerikai Busta Rhymes rapper és az I Know What You Want című dal, ami világszerte nagy sikert aratott; az Egyesült Államokban, Ausztráliában és az Egyesült Királyságban a slágerlista 3. helyére került.

Aki tudja, mit akar: Mariah Carey, aki most “máshogy díva”:

És minden jó, ha a vége (fele) jó: Mariah Carey több éves útkeresés után újra magára talált. The Emancipation of Mimi című album lett a következő és egyben élete egyik legnagyobb dobása, amit 2005-ben adtak ki és az USA-ban abban az évben megjelent nagylemezek közül a legnagyobb eladási számot produkálta. Az énekesnő Grammy-díjat is kapott érte R&B-album kategóriában, a We Belong Together kislemez pedig legjobb női előadás és legjobb R&B-dal kategóriában érdemelte ki az elismerést. Utóbbi címet viselő dal egyébként tizennégy (!) hétig maradt az első helyen a Billboard Hot 100-on, a Shake It Off kislemez megjelenése után pedig ő lett az egyetlen női előadó, aki egyszerre foglalta el a slágerlista első két helyét.

We Belong Together, a nagy visszatérés dala:

Kövesse a Retro Magazin Facebook-oldalát!

További cikkek

A filmzene titánja – John Williams

A filmzene titánja – John Williams

90 éves lett John Williams, a világ máig leghíresebb amerikai zeneszerzője. Az élő legenda hét évtizedes (!) pályafutása során a filmtörténelem legnépszerűbb, legismertebb és a kritikusok által legelismertebb zenéit komponálta. Williams tehetsége mellett igazi...

Duck Hunt – A közönségvadász

Duck Hunt – A közönségvadász

Ma már evidenciának tekintjük, hogy a Nintendót Shigeru Miyamoto játéktervező mesterművei, így a Donkey Kong, Popeye, Zelda és persze Super Mario tette naggyá a 80-as években; pedig volt egy olyan szereplője is a sikerszériának, ami a játékmenetet tekintve kilógott...

40 éves “a pop hercegnője” – Britney Spears

40 éves “a pop hercegnője” – Britney Spears

Szinte hihetetlen, de 40. születésnapját ünnepli Britney Spears amerikai énekesnő, dalszerző és táncos, akinek nevéhez elsősorban a tinipop újjáélesztésének hatása fűződik az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején. Nem véletlenül nevezik "a pop hercegnőjének"....