A mindenkori Formula–1-es világbajnokság eddigi egyetlen magyar versenyzője és pontszerzője, aki 2004-ben, az Amerikai Nagydíjon a nyolcadik helyen ért célba, ezzel pedig nemcsak feledhetetlen emléket és örömöt okozott a hazai szurkolóknak, de sporttörténelmet is írt.

Baumgartner Zsolt pályafutását kisebb sorozatokban kezdte meg, így jutott elsőként 1997-ben a Formula-Ford, majd a Formula Renault bajnokságokba. 2000-től a Formula-3-ban versenyzett, a Formula-3000-ben pedig Alain Prost csapatának tagja lett.

2003-ban a Jordan istálló tesztpilótájaként kapott lehetőséget arra, hogy a Formula-1-ben is kipróbálja magát. Amikor a csapat versenyzője, Ralph Firman a magyar nagydíj szabadedzésén megsérült, Baumgartner helyettesítette őt a Hungaroringen, majd Monzában. Egy évvel később átigazolt a Minardi csapatához és ma már tudjuk, hogy ez jelentette a következő, s talán legfontosabb lépcsőfokot a versenyző karrierjében.

A 2004-es szezon alatt először a monacói (hatodik) futamon hozta a legjobb formáját, amikor a mezőny nagy része kiesett, ő pedig 9. helyen ért célba, de a Kanadai Nagydíjon (nyolcadik futam)  elért 10. helyezése is jelezte: a pilótának igenis helye van a „száguldó cirkuszban”. Fontos megjegyezni, hogy akkoriban az első 8 versenyző kapott pontot, így Baumgartner Zsoltnak csak az indianapolisi (kilencedik) futam hozta meg az áttörést.

Bár a szombati időmérőn csak a 19. helyre kvalifikálta magát, a vasárnapi futam szinte tökéletesen alakult számára. Június 20-án, öt körrel a vége előtt már a tizenkettedik versenyző, Giancarlo Fisichella autója is felmondta a szolgálatot (a húsz indulóból), így a magyar pilóta végül szerencsésen, de megérdemelten a pontszerző nyolcadik helyen tudott végezni.

Az amerikai versenyen egyébként a Ferrari kettős győzelmet aratott, Schumacher mögött Barrichello futott be, míg a harmadik helyen Takuma Sato végzett a BAR-Hondával.

Az emlékezetes esemény 2 és fél percben:

Kövesse a Retro Magazin Facebook-oldalát!

További cikkek

Duck Hunt – A közönségvadász

Duck Hunt – A közönségvadász

Ma már evidenciának tekintjük, hogy a Nintendót Shigeru Miyamoto játéktervező mesterművei, így a Donkey Kong, Popeye, Zelda és persze Super Mario tette naggyá a 80-as években; pedig volt egy olyan szereplője is a sikerszériának, ami a játékmenetet tekintve kilógott...

Hívd a rádiót! – A szavak súlya

Hívd a rádiót! – A szavak súlya

A háromszoros Oscar-díjas Oliver Stone merész vállalkozásba fogott, amikor úgy döntött, megfilmesíti Stephen Singular valós történeten alapuló novelláját. Az amerikai író általában a fundamentalizmus és pszichózis okozta erőszak témáit járja körül és habár még mindig...

Az utánozhatatlan utánzó – Jim Carrey

Az utánozhatatlan utánzó – Jim Carrey

60 éves Jim Carrey kanadai-amerikai színész, komikus, író és producer. A rendkívül energikus, úgynevezett „slapstick”-előadásairól ismert világsztár 1990-ben vált először ismertté (vagyis olyan humorstílussal, amely túlzó fizikai aktivitással jár és túllépi a normál...

0 Comments

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.