Az 1990-es évek első felének egyik legnagyobb slágerjátéka, a Lemmings egy skót fejlesztőcsapat találmánya, ami eleinte sima lövöldözős platformokon dolgozott, mígnem vezetője, David Jones – a Grand Theft Auto egyik atyja – gondolt egy nagyot. És megcsinálta kicsiben.

Már már szinte hihetetlen, hogy a 20 milliós eladási példányszámot elért logikai fejtörő stratégia (a Lemmings hivatalosan puzzle-kategória) alapját a mindössze 8×10 pixelből és összesen 8 animációs fázisból álló kis figurák jelentették, akik egyszerű, statikus szinteken mászkáltak – nekünk mégis óriási örömöt (és néha szenvedést) okozva. Ekkoriban hódított a Deluxe Paint bitképes grafikus szerkesztő, amivel villámgyorsan és egyszerűen lehetett rajzolni, majd fázisokat készíteni (Atari, Amiga és C64 platformokra dolgozó dizájnerek körében különösen népszerű volt).

A legjobb szolgáltatást nyújtja

Nos, 1991-re elkészült a „kis” mű és már a kritikusok körében való pozitív fogadtatás sejttette, hogy nagyot fog menni. Nem, a grafikát és a hangot senki nem értékelte nagyra (nehéz is lenne), de az ötletet és a játékmenetet…! A videójátékok úttörő korszakában a körítés kevésbé, a belbecs annál inkább fontos volt. S, ahogy a Prince of Persia számos klónnak, később továbbfejlesztésnek (Tomb Raider) adott inspirációt, úgy a Lemmings is megcselekedte, amit megkövetelt a virtuális haza. A legendás Worms, a Sim City, a Dungeon Keeper és a Theme Hospital talán elég jó példák erre, de bármilyen hihetetlen: sportjátékok kameraállásai kapcsán is tetten érhető a Lemmings szelleme.

Valahol benned él egy kis világ

A Lemmings cukiskodása ne tévesszen meg senkit, a játékmenet nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk. Számos, egymástól nagyon eltérő szintet kell teljesíteni, ráadásul azokhoz is négy nehézségi kategóriában láthatunk hozzá, ami más és más stratégiát követel. Minden egyes misszió azzal kezdődik, hogy egy vagy több csapdaajtó kinyílik valahol a képernyő tetején, és kis lemmingek hullanak ki belőle, akik szépen, libasorban követik egymást valamilyen irányban. Célunk, hogy minél többen elérjék a képernyő egy más szegletében található célt, ami előtt azonban számos akadály találhat – például tócsák, csapdák és lávamedencék.

Pocsolyába léptem

A mi feladatunk, hogy a bejárattól a kijáratig megtisztítsuk a terepet és biztonságos áthaladást teremtsünk a lemmingek számára. Ha nincs külön feladat kijelölve, akkor minden lemming egy irányban halad, figyelmen kívül hagyva az útjában lévő többi lemminget (a blokkolók kivételével) és megfordul, ha olyan akadályba ütközik, amelyen nem tud elhaladni. Egy lemming számos módon meghalhat: lezuhanhat nagy magasságból; vízbe vagy lávába fulladhat; eltűnhet a szinttérkép tetejéről; aljáról vagy oldaláról; csapdába kerülhet vagy tűz martalékává válhat; sőt, időzített bombaként fel is robbanhat. Minden szinten van időkorlát, vagyis nem csak okosnak, de gyorsnak is kell lennünk.

Mindenki másképp csinálja

A siker titka, hogy a szint sikeres teljesítéséhez a játékosnak speciális készségeket kell rendelnie bizonyos lemmingekhez. Az, hogy melyik készség és hány felhasználás áll a játékos rendelkezésére, szintenként változik. Vagyis: előre meg kell tervezni, hogy ki merre fog haladni és mit fog csinálni az adott pontnál (ahol be akarunk avatkozni).

Nyolc készség áll rendelkezésünkre:

1. A mászók függőlegesen másznak (bár leeshetnek, szóval csak óvatosan!);

2. Az ereszkedők ejtőernyőjükkel biztonságosan tudnak leesni a magasból;

3. A bombázók öt másodperces időzítő után felrobbannak, és bár tönkreteszik önmagukat és a pusztítható tájat a közvetlen közelben (utóbbi lehet stratégiai cél), nem károsítják a többi lemminget;

4. A blokkolók mozdulatlanul állnak, és megakadályozzák más lemmingek haladását abba az irányba (vagyis velük meg tudjuk fordítani a haladási irányt);

5. Az építők 12 lépcsőfokú lépcsőt építenek.

6 – 7- 8. A fúrók, bányászok és ásók pedig vízszintesen, átlósan lefelé vagy közvetlenül lefelé ásnak.

Neked könnyű lehet

Fontos tudni, hogy a készségeket csak valós időben lehet hozzárendelni a lemmingekhez, az idő múlásának ütemét azonban saját magunk szabályozhatjuk, vagyis lassíthatjuk és gyorsíthatjuk is a játékot. A korábban már említett négy nehézségi csoport – a „Fun”, a „Tricky”, az „Taxing” és a „Mayhem” – tovább komplikálja a helyzetet, ugyanis jelentősen meg tudja változtatni a stratégiát. Növelheti az akadályok számát ugyanazon a pályán, korlátozhatja a kiosztandó képességek típusait, csökkentheti az időkorlátot, illetve a lemmingek számát vagy épp növelheti a kimentendő lemmingek százalékos arányát.

Összegezzünk. A Lemmings egy nagyszerű és okos játék, ami nem véletlenül hódította meg a világot. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánlható, meglepően összetett logikai csoda, rengeteg platformra készült valamilyen változata – utóbbi tény azonban csak részben a minőség érdeme: sajnos a technikai megvalósítás borzasztóan egyszerű, csúnyán szólva primitív. Ne legyenek kétségeink: ez a grafika és hang – főleg egy forradalmi játék esetében – még 1991-ben is ciki volt. Az eladási példányszám és a szórakoztatási faktor azonban bizonyítja: néha egy jó ötlet és/vagy egy élvezetes játékmenet igenis elegendő lehet a sikerhez. A Lemmings esetében elég is volt.

Lemmings

DMA Design, puzzle (logikai platform) videójáték, 1991

A lemmingek jöttek-mentek, láttak, győztek.

+ Komplexitás

+ Cukiság-faktor

– Látvány és hang tekintetében kortársai mögött jár

– Antropomorfizált lemmingek, mint grafikai megoldás

  • Látványosság
  • Zene / Hang
  • Érdekesség
  • Élmény
  • Szavatosság

Kövesse a Retro Magazin Facebook-oldalát!

A Lemmings végigjátszása:

További cikkek

Magnum – Elsült, durrant, betalált

Magnum – Elsült, durrant, betalált

A 80-as évek egyik közönségkedvenc sorozata volt a Tom Selleck főszereplésével készült Magnum P.I., amiben a mindenre elszánt magánnyomozó Higgins, TC és Rick segítségével tárt fel különböző bűneseteket - 162 epizódon keresztül. A Magnum szellemi atyja az a Glen A....

Exhumed – A múmia áldásos átka

Exhumed – A múmia áldásos átka

A 90-es évek közepén rengeteg ígéretes FPS debütált a piacon és annak ellenére, hogy a Doom (1993) és a Quake (1996) továbbra uralta a népszerűségi listát, néhány alternatív megoldással egészen szépen lehetett érvényesülni mellettük. Ennek ékes példája az Exhumed, ami...

Magnum – Elsült, durrant, betalált

Magnum – Elsült, durrant, betalált

A 80-as évek egyik közönségkedvenc sorozata volt a Tom Selleck főszereplésével készült Magnum P.I., amiben a mindenre elszánt magánnyomozó Higgins, TC és Rick segítségével tárt fel különböző bűneseteket - 162 epizódon keresztül. A Magnum szellemi atyja az a Glen A....