Mindössze két év telt el a Prince of Persia megjelenése óta és máris megszületett az első tovább gondolás, egyenesen Franciaországból. Az Another World című játék készítői a játékmeneten nem sokat, a körítésen viszont annál többet fejlesztettek; ezzel elvarázsolva a kor kalandokra éhező játékosait.

A milliós példányszámban eladott platform Éric Chahi fejlesztő munkáját dicséri, aki akkor még a híres Delphine Software, párizsi székhelyű vállalat alkalmazottjaként repítette a csúcsra a társaságot (később a Heart of Darkness-t már a szintén jegyzett Interplay-nek programozta). Érdemes tudni, hogy bár sokaknak az 1992-es Flashback című játék ugrik be rögtön az Another World kapcsán – ráadásul mindkettő a „delfinek” műhelyében készült -, a két szoftvernek hivatalosan semmi köze egymáshoz. Ennek persze ellentmond sok minden: a játékmenet, a hangulat, sőt, több apró elem és (titkos?) utalás a történetben mind-mind erős asszociációt ébreszthetnek bennünk, mégis; az 1991-es eredeti játék folytatásának a Heart of the Alien 1994-es platform tekinthető (fun fact: már ez is az Interplay és nem a Delphine Software fejlesztése).

Képek a játékból, 1. rész

Hiba a gépezetben

A játék főszereplője egy fiatal kutató (Lester Knight Chaykin), aki annyira megszállott, hogy még este is képes bemenni a laborba. A sok munkának meg is van az eredménye, szóval ne egy sztereotip tudóst képzeljünk el: hősünk egy atletikus testalkatú, jómódú, menő arc (a korabeli Vasember? Hmmm…) és konkrétan Ferrarival jár dolgozni. Egy részecskegyorsító fejlesztésén ügyködik, amikor is – lévén, óriási vihar tombol odakint – egy villámcsapás belekontárkodik munkájába és Lestert szinte beszippantja a működő gépezet, vagyis teleportálja egy idegen világba.

Itt kapcsolódunk be a játékba és a már jól ismert, Prince of Persiában megszokott irányítással célunk…a túlélés! Mielőtt bárki arra gondolna, hogy főhősünk csak úgy talál egy masinát egy idegen bolygón, hát gyorsan felejtse el. Itt nincs technikai háttércsapat, mint a Csillagkapuban, csupán egy baráti szörny, akit valami miatt kitaszított az idegen civilizáció és akivel Lester barátunk egy cellában – pontosabban egy szakadék fölé lógatott ketrecben – ismer majd meg. Igen, szóval egy ókori környezetre emlékeztető, mégis, komoly fegyverekkel rendelkező, kellemetlen társaság vesz minket körül és még örülhetünk, hogy a Prince of Persiához hasonlóan itt is a börtönből való kiszabadulás jelentheti majd az első komoly gondot, mintsem az óriás fekete párducra emlékeztető négylábú karmai közül való szabadulás (a játék eleji kergetőzés a „cicussal” szinte mindenkit sokkolt, aki először játszott az Another Worlddel).

Képek a játékból, 2. rész

And…action!

Szóval lesz itt minden, ami fantasy sci-fi rajongóknak kedves: idegen világ tájai, szörnyek, katakombák, fürdő, irányítóközpont; szabadulás a börtönből, mászás, kúszás, ugrás; kapcsolók átállítása és csapdák semlegesítése; párbaj lézerpisztollyal, robbantás sugárnyalábbal és persze majd egy bomba élesítése. A hangulat egyszerűen magával ragadó, a játék akciódús, a grafika szuper, a sztori kellően B-kategória és igen: van eleje és nyitott a vége. (A folytatásról később értekezünk.)

Amire viszont szintén fel kell készülni, hogy amilyen gyorsan kivihető ez a játék (én nem tudom, mi van ezekkel a fejlesztőkkel? Ez még a Prince of Persiánál is rövidebb!), olyan hihetetlenül idegesítően nehéz keresztülvergődni egy-két szakaszon. Talán az összes közül, a földből kinővő, illetve plafonról lelógó medúza-szerű lények kikerülése okozza a legtöbb fejfájást – bár néha a lézerpisztoly-párbajok is kikezdik a reflexünket. Utóbbiak legalább kitanulhatók: ha két lövés között pajzsot generálunk (ezt is a fegyverrel tudjuk előidézni), akkor olyan nagy bajunk már nem lehet, mivel az mindig felfogja az ellenfél lövéseit.

Az Another World végigjátszása:

Mozira fizettünk be, rövidfilmet kaptunk

Az Another World-öt tekinthetjük az első generációs rotoszkóp-technikával készült videójátékok egyik utolsó képviselőjének. Készítői pont annyit „tettek bele”, amennyi a Prince of Persiából még hiányzott: az átvezető jelenetek interaktívabbá, történetcentrikussá tették, így dramaturg szempontból sokkal erősebb, szinte vezeti a nézőt és nem válik monotonná. Félreértés ne essék: a nagy előd sem volt épp unalmas darab, ebben viszont nagy szerepe volt a játékidő rövidségének (az a bizonyos homokóra ugye 60 percben maximálta). Az Another World esetében viszont épp az izgalom, a fordulatok azok, amik indokolttá tették volna a „hosszabbítást”, ez azonban sajnos nem történt meg. Kárpótolhat minket a második rész, ami minőségét tekintve az első epizód színvonalát hozza, így mondhatjuk, hogy a Heart of the Aliennel együtt már nagyon ütős darabot kapnak a 2,5D platformok szerelmesei.

Another World

Delphine Software, platform kalandjáték, 1991

Pillanatnyi betekintés egy lenyűgüző világba.

+ Egyszerűen gyönyörű

+ Filmszerű élmény

– Indokolatlanul rövid

– Néhol idegesítően nehéz

  • Látványosság
  • Zene / Hang
  • Érdekesség
  • Élmény
  • Szavatosság

Kövesse a Retro Magazin Facebook-oldalát!

További cikkek

Magnum – Elsült, durrant, betalált

Magnum – Elsült, durrant, betalált

A 80-as évek egyik közönségkedvenc sorozata volt a Tom Selleck főszereplésével készült Magnum P.I., amiben a mindenre elszánt magánnyomozó Higgins, TC és Rick segítségével tárt fel különböző bűneseteket - 162 epizódon keresztül. A Magnum szellemi atyja az a Glen A....

Exhumed – A múmia áldásos átka

Exhumed – A múmia áldásos átka

A 90-es évek közepén rengeteg ígéretes FPS debütált a piacon és annak ellenére, hogy a Doom (1993) és a Quake (1996) továbbra uralta a népszerűségi listát, néhány alternatív megoldással egészen szépen lehetett érvényesülni mellettük. Ennek ékes példája az Exhumed, ami...

Az utánozhatatlan utánzó – Jim Carrey

Az utánozhatatlan utánzó – Jim Carrey

60 éves Jim Carrey kanadai-amerikai színész, komikus, író és producer. A rendkívül energikus, úgynevezett „slapstick”-előadásairól ismert világsztár 1990-ben vált először ismertté (vagyis olyan humorstílussal, amely túlzó fizikai aktivitással jár és túllépi a normál...