A magyar író és grafikus meséi több nemzedékváltáson túl is töretlen népszerűségnek örvendnek. Kippkopp, Boribon és Kockásfülű Nyúl ma is megtalálható szinte minden szülő kelléktárában és nincs olyan gyerek, aki ne lenne oda értük.

Marék Veronika 1937-ben született Budapesten és bár az Iparművészeti Főiskola díszítő-festő szakán tanult, szakmai útja az Állami Bábszínházba vezetett. 1963 volt a fordulat éve, amikor úgy döntött, hogy a színészmesterség helyett azt a hivatást választja, amiben a legjobb tud lenni. Mivel Boribon, illetve Laci története akkor már sikeres képeskönyveknek számítottak, így értelemszerű volt, hogy az írás és a grafika lesz az, amit tovább fog vinni.

Nézzen képeket Marék Veronika műveiről!

Könyvei a nemzetközi színtéren is sikereket értek el: német, román, lengyel, szerb, angol, spanyol és koreai nyelven is megjelentek. Hani Kjóko zenepedagógussal és műfordítóval kialakult jó szakmai kapcsolatának köszönhetően, műveinek legfontosabb külföldi részvétele Japánhoz kötődik, ahová személyesen is meghívták. A Laci és az oroszlán című művét több százezer példányban értékesítették, de sikert értek el Boribon és Annipanni, Brummi, Öcsi és Bátyó történetei, valamint A csúnya kislány is.

Műveinek sikere máig töretlen Japánban is (link itt):

Sokak kedvenc rajzfilmsorozata a kockásfülű nyúl, amiről kevesen tudják, hogy több évtizedes magyarországi sikere közben majdnem 100 külföldi országban is bemutatták. Az animációs mese 1974 és 1976 között a készült a Pannónia Filmstúdióban, ahol Richly Zsoltot, Érdemes és Kiváló művészt kérte fel rendezőnek, Balázs Árpádot, a hazai kórus- és fúvósmuzsika mesterét és az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagját pedig zeneszerzőnek.

Kriszta születésnapjával indult a Kockásfülű Nyúl (1974):

Marék Veronika nevéhez nemcsak temérdek mesekönyv, de gyermekregények, diafilmek, társasjátékok és kreatív füzetek is fűződnek. A számos díjat, elismerést kiérdemelt művész (Móra Könyvkiadó Nívódíja, Ifjúsági Díj, Janikovszky Éva díj, József Attila-díj, Budapestért díj), ma is ugyanolyan lelkesedéssel dolgozik mint az elmúlt 65 évben.

Kövesse a Retro Magazin Facebook-oldalát!

További cikkek

Magnum – Elsült, durrant, betalált

Magnum – Elsült, durrant, betalált

A 80-as évek egyik közönségkedvenc sorozata volt a Tom Selleck főszereplésével készült Magnum P.I., amiben a mindenre elszánt magánnyomozó Higgins, TC és Rick segítségével tárt fel különböző bűneseteket - 162 epizódon keresztül. A Magnum szellemi atyja az a Glen A....

Exhumed – A múmia áldásos átka

Exhumed – A múmia áldásos átka

A 90-es évek közepén rengeteg ígéretes FPS debütált a piacon és annak ellenére, hogy a Doom (1993) és a Quake (1996) továbbra uralta a népszerűségi listát, néhány alternatív megoldással egészen szépen lehetett érvényesülni mellettük. Ennek ékes példája az Exhumed, ami...

Az utánozhatatlan utánzó – Jim Carrey

Az utánozhatatlan utánzó – Jim Carrey

60 éves Jim Carrey kanadai-amerikai színész, komikus, író és producer. A rendkívül energikus, úgynevezett „slapstick”-előadásairól ismert világsztár 1990-ben vált először ismertté (vagyis olyan humorstílussal, amely túlzó fizikai aktivitással jár és túllépi a normál...