A többszörös Grammy-díjas pop/R&B énekes, dalszövegíró, zeneszerző, producer, színész Memphisben született és pályafutását 12 évesen kezdte, amikor feltűnt a Mickey Mouse Club című sorozatban. (Itt találkozott többek közt Britney Spears-szel, Christina Aguilerával, JC Chasez-zel és Ryan Goslinggal és Keri Russell-lel is.) Mindössze egy évet töltött itt, mégis, az egyik legfontosabb mérföld kő volt az életében: 1994-ben fogalmazódott meg benne ugyanis egy banda alapítása és köszönhetően a pillanatnyi ismertségnek, producert és csapattársat egyaránt talált legismertebb projektjéhez, az  ’N Sync-hez.

A világszerte tini-őrületet kiváltó formáció zenés-táncos performanszaival hét esztendeig tartotta lázban a nagyérdeműt – és sakkban a riválisnak mondható Back Street Boys csapatot. Érdekesség, hogy mindkét bandának ugyanaz a Lou Pearlman volt az producere, aki úgy tűnik, elég nagynak látta a piacot ahhoz, hogy egyszerre két „alakulatot” is vezessen. (Ehhez azért nagyban hozzájárult az is, hogy a korábban alapított New Kids on The Block 1995-re már feloszlott.)

Az ‘N Sync egyik legnagyobb slágere, a Bye Bye Bye:

2002-ben Justin végleg befejezte a fiúbandával közösen vállalt turnékat és nem sokat teketóriázott. Alig oszlott fel az ‘N Sync, amikor Timberlake a Like I Love You című dallal valósággal berobbant az MTV díjátadójára. A szakértők ekkor már tudták, hogy ezt hasonlóan profin összerakott szerzemények fogják követni, vagyis érik egy világraszóló album létrejötte. Így is lett: a Justified címet viselő korongból majdnem 5 millió darabot adtak el, ráadásul két Grammy-t is elvitt 2004-ben.

Az első nagy durranás szólóban, a Like I Love You (2002):

Szinte minden fontosabb dalból videóklip született: így lett világsláger a Cry Me a River, a Rock Your Body és a Señorita is. Justin mögött profi stáb működött és hamar felismerték a celebség erejét is a marketingben: a zenész karizmája és színészi tehetsége lehetővé tette, hogy híres partnerek oldalán népszerűsítse portékáit, akár egy fellépés, akár videóklip erejéig. Olyan sztárok villantak fel mellette, Janet Jackson, Timbaland, Christina Aguilera, Nelly Furtado, 50 Cent, Scarlett Johannson, Pharrell Williams, Madonna, Jay-Z, Rihanna és a Black Eyed Peas csapata.

Egy igazi „Hollywood-kompatibilis” produkció, a What Goes Around…Comes Around:

És igen, ekkortájt történt az a bizonyos (2004 februári) „incidens” is, amikor a Super Bowl szünetében lépett fel Janet Jacksonnal és több mint 140 millió néző szeme láttára, az előadás végén letépte partnere felsőjét. Később bocsánatot kért az eset miatt és továbbra is állítja, hogy szerencsétlen véletlenről volt szó csupán.

Amilyen sokan hallottak magánügyeiről, viszonyairól (Britney Spears, Cameron Diaz, Jessica Biel stb.), olyan kevesen ismerik színészi pályafutását, miközben Timberlake majdnem 20 filmben szerepelt már és ezek között bizony vannak igencsak jegyzett produkciók is. Utóbbi például a 3 Oscar-díjat bezsebelő Social Network – A közösségi háló, a Rossz tanár, Barátság extrákkal, Lopott idő, Vakszerencse, vagy Az óriáskerék; az animációs mozik közül pedig érdemes említeni a Shrek-et, a Maci Lacit és a Trollokat.

A Mirrors című dal élete egyik legsikeresebb szerzeménye:

Kövesse a Retro Magazin Facebook-oldalát!

További cikkek

A filmzene titánja – John Williams

A filmzene titánja – John Williams

90 éves lett John Williams, a világ máig leghíresebb amerikai zeneszerzője. Az élő legenda hét évtizedes (!) pályafutása során a filmtörténelem legnépszerűbb, legismertebb és a kritikusok által legelismertebb zenéit komponálta. Williams tehetsége mellett igazi...

40 éves “a pop hercegnője” – Britney Spears

40 éves “a pop hercegnője” – Britney Spears

Szinte hihetetlen, de 40. születésnapját ünnepli Britney Spears amerikai énekesnő, dalszerző és táncos, akinek nevéhez elsősorban a tinipop újjáélesztésének hatása fűződik az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején. Nem véletlenül nevezik "a pop hercegnőjének"....

Duck Hunt – A közönségvadász

Duck Hunt – A közönségvadász

Ma már evidenciának tekintjük, hogy a Nintendót Shigeru Miyamoto játéktervező mesterművei, így a Donkey Kong, Popeye, Zelda és persze Super Mario tette naggyá a 80-as években; pedig volt egy olyan szereplője is a sikerszériának, ami a játékmenetet tekintve kilógott...