A napokban ünnepelte 41. születésnapját Jasmin Wagner, alias Blümchen, a 90-es évek happy hardcore zenei stílus hercegnője, aki rajongói legnagyobb örömére ma is aktív. A hamburgi születésű énekesnő művészneve jelentése „virágocska” – így becézte őt édesanyja gyerekkorában -, de angolul Blossom („kivirulás”) néven is ismert.

Médiapályafutása igen korán kezdődött, köszönhetően feltűnő szépségének: gyerekmodellként különféle csomagküldő katalógusok brosúráin látható volt a 80-as években és a zenetanulás (ének, zongora, fuvola) mellett táncos produkciókban is részt vett. Még csak tinédzser volt, amikor barátaival zenekart alapított és iskolai partikon lépett fel.

1995 őszén megjelent első nagy slágere a Herz an Herz, ami egy Paso Doble nevű német zenekar tíz évvel korábbi dalának feldolgozása. Blümchen azonban remek érzékkel igazította a kor elvárásaihoz a szerzeményt, amikor techno/rave alapokra helyezte és ezzel jelentősen felpörgette, izgalmassá tette azt. Meg is lett az eredménye: a német toplistákon 18 hétig szerepelt, kivívta magának a 4. helyet, Ausztriában és Svájcban is bekerült a TOP10-be.

Amivel berobbant a köztudatba, a Herz an Herz:

Hogy kontextusba tudjuk helyezni Blümchent és produkciói jelentőségét: a 90-es években népszerű Eurodance elektronikus tánczenei műfaj többek között ezzel a dallal hódította meg a kontinenst, arról nem is beszélve, hogy a 2000-es évek fejlődésében is meghatározó szerepet játszott.

A fiatal énekesnő egyre nagyobb figyelmet kapott a médiában, és remekül használta ki a Bravo magazin, illetve a videoklipjeit rendszeresen játszó VIVA zenei csatorna lelkesedését. Itt azonban nem állt meg, hanem egyre több különböző televíziós szereplést is vállalt – ő vezette például a Heart Attack című műsort 1995 és 1997 között -, ezzel felvételt nyerve a legnagyobb aktuális német sztárok klubjába.

A fiatalon jött sztárság természetesen pletykákat, kisebb botrányokat is magával hozott. Így terjedt el például a médiában az spekuláció, miszerint Jasmin Wagner valójában idősebb, mint amit életrajzában állít és Blümchen valójában csak imposztor: nem is maga énekli a dalokat, csupán tetszetős külsőjével és tátogásával járul hozzá a produkcióhoz. (Azért ne felejtsük el: a Milli Vanilli-botrány után igencsak teret hódított a szakmai gyanakvás intézménye Németországban.)

Blümchen következő nagy durrantása a Boomerang című dal volt 1996-ban, ami máig az egyik legismertebb darab, ráadásul az új évezred zenei letöltési listáin nagyon jól szerepel (az európai Single Charts-on volt már ezüstérmes pozícióban is és a TOP200-ban stabil helye volt a 2000-es években).

Ami mindig visszatér, ha bulizásról van szó, a Boomerang:

A folyamatosan pörgő élet, a turnék sokasága és évente kiadott albumok komoly megterhelést jelentett Jasmin számára. Az énekesnő ettől függetlenül kitartott, de érezte, hogy a popzenei stíluskorszakok gyakori változásához ő sem fog tudni alkalmazkodni. Már 1998-ban a színművészet felé kezdett fordulni, de 2001-es visszavonulásáig Blümchen néven még folytatta a pályafutását. a Heut ’ist mein Tag (1999) című dal volt az utolsó, amivel be tudott kerülni a német TOP20-ba, talán annak is köszönhetően, hogy egyrészt ekkor még megkapta megfelelő médiafigyelmet, másrészt ez a nóta már nyomokban tartalmaz olyan újhullámos popzenei elemeket, amelyek a 2000-es évek elejétől új korszakot nyitottak a diszkóslágerek világában (és elmozdul a happy hardcore tengelyről).

Ez még tényleg az ő napja volt, a Heut ’ist mein Tag:

Bár zenészként, színészként és médiaszereplőként is folytatta a munkát, az énekesnő Blümchen művésznevével 2019-ben tért vissza, méghozzá óriási ünneplés közepette. A március 30-i színrelépés 58.000 (!) néző előtt zajlott a Veltins Arénában (Gelsenkirchen, Németország), méghozzá egy óriási show, a „90er live“ keretében. Ebben a buliban olyan sztárok mellett énekelhetett, mint Haddaway, Dr. Alban, a Vengaboys és David Hasselhoff. Ugyanebben az évben ráadásul további 10 fellépés következett hasonló stadionpartikon, további 14 fesztiválokon, és 6 Mallorcán (ami a német „turisták mekkája”).

A 2019-es koncert hangulata a lelátóról:

Legújabb szerzeménye születésnapján (2021. április 20.), vagyis pár nappal ezelőtt debütált, itt megtekinthető:

Kövesse a Retro Magazin Facebook-oldalát!

További cikkek

A filmzene titánja – John Williams

A filmzene titánja – John Williams

90 éves lett John Williams, a világ máig leghíresebb amerikai zeneszerzője. Az élő legenda hét évtizedes (!) pályafutása során a filmtörténelem legnépszerűbb, legismertebb és a kritikusok által legelismertebb zenéit komponálta. Williams tehetsége mellett igazi...

Duck Hunt – A közönségvadász

Duck Hunt – A közönségvadász

Ma már evidenciának tekintjük, hogy a Nintendót Shigeru Miyamoto játéktervező mesterművei, így a Donkey Kong, Popeye, Zelda és persze Super Mario tette naggyá a 80-as években; pedig volt egy olyan szereplője is a sikerszériának, ami a játékmenetet tekintve kilógott...

40 éves “a pop hercegnője” – Britney Spears

40 éves “a pop hercegnője” – Britney Spears

Szinte hihetetlen, de 40. születésnapját ünnepli Britney Spears amerikai énekesnő, dalszerző és táncos, akinek nevéhez elsősorban a tinipop újjáélesztésének hatása fűződik az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején. Nem véletlenül nevezik "a pop hercegnőjének"....