Az induló labdarúgó-Európa-bajnokság fényében a Retro Magazin utánajárt annak, hogy milyen, a témához kapcsolódó videójátékok tündököltek a piacon az 1990-es és 2000-es években.

A fociláz már a kezdetek kezdete óta elkapta a játéktermi és otthoni videójátékok világát is, így például a 80-as években sokan „járultak” az árkádok sötét magányába, hogy lelkesen nekiugorjanak a virtuális ellenfél csapatának és joysticket nem kímélve szórják meg gólokkal annak kapuját. Ebben az időszakban jellemzően a labdarúgó világbajnokságok – mint kapóra jött események – domináltak, a 90-es évek elejére azonban több játékgyártó is felismerte, hogy az évről évre jelentős fejlesztéseket felmutató programozó csapatok munkájának köszönhetően immár gyakrabban is elő lehetne hozakodni egy-egy focis game-mel.

Annak ellenére, hogy a 2D-s, illetve 2,5D-s megoldások egészen a 90-es évek közepéig tartották magukat (gondoljunk itt nyugodtan az EA Sports, a Konami, vagy a Sensible Software maradi viselkedésére), a közönség nem zavartatta magát különösebben amiatt, hogy a látványvilágot illetően szinte megállt az idő. Ennek egyik ékes példája az 1992-es Eb apropóján készült European Championship 1992, ami finoman szólva sem tudott egyetlen pixelnyi újdonságot csempészni az aktuálisan futó mezőnybe, a címválasztás mégis elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy komoly bevételekkel boldogítsa gazdáját, az Elite Systems vállalatot. (És tegyük hozzá: ez az első, hivatalosan is elismert Eb-s videójáték.)

Az igényes játékos-társadalom legnagyobb szerencséjére, a Gremlin Interactive hamarosan forradalmi lépésre szánta el magát és 1995-ben, az első igazi 3D-s fociszimulátorként piacra dobta az Actua Soccert . S bár a konkurencia elég hamar beérte – majd jól le is körözte, lásd: EA Sports és Konami -, azért az 1996-os labdarúgó-Európa-bajnokság licenszének megszerzése és az angol sportkommentátor-legenda, Barry Davies leigazolása óriási húzás volt. Lényegében ugyanazzal a technológiával – természetesen az ezernyi vicces hiba kijavításával -, egy kicsit újra fazonírozva könnyedén meg lehetett ismételni az egy évvel korábbi sikereket. Így született meg az UEFA Euro 96 England:

Az új évezred új birodalom felépülését jelentette a futballszimulátorok világában is. Az 1998-ra már egyértelműen teret hódított Electronic Arts (divíziója az EA Sports) a FIFA sorozattal lényegében letarolta a mezőnyt, a Konami forradalmi gyermeke, a Pro Evolution Soccer pedig ekkor még csak gondolat volt. Ezúttal az EA ragadhatta hát magához az UEFA licenszét és jöhetett ki az Euro 2000-rel, a belga-holland rendezésű Eb hivatalos videójátékával.

A debütálásnak nem volt túl jó visszhangja szakmai körökben, elsősorban azt rótták fel a kanadai fejlesztőknek, hogy a FIFA 2000-hez képest gyakorlatilag semmiféle újdonságot nem voltak képesek felmutatni (a címe ne tévesszen meg senkit: 1999-es projektről van szó!). Sőt, a játékmenet még lassúbbá is vált, PC-n pedig az akkor átlagos hardver használata mellett kifejezetten szaggatott. A menedzsment ugyanakkor okosan átvette a Gremlin korábbi taktikáját és leszerződtette a zenei alapok biztosításához Paul Oakenfold sztár DJ-t, kommentátornak pedig John Motsont és Mark Lawrensont.

Az UEFA Euro 2000 (PS1):

Óriásit javított az Eb-játékok renoméján az EA, ahogyan kezelte a következő, vagyis 4 évvel későbbi projektjét. Az UEFA Euro 2004 már pontosan olyan színvonalat képviselt, amit a lelkes, focira éhes közönség és a gyakran fanyalgó, ám e téren általában igazságosan szigorú szakújságírói plénum elvárt tőle. A játék mindhárom platformon (PC, PS2 és Xbox) hasonló teljesítményt nyújtott. Mind küllemét, mind mozgását és irányíthatóságát tekintve jelesre vizsgázott, sőt, a szerződtetett kommentátorok korábbiakhoz képest sokkal választékosabb szókincsét külön dicsérték (John Motson munkáját ezúttal Ally McCoist, korábbi skót futballista segítette).

Az UEFA Euro 2004 (PS2):

Utolsó versenyzőnk, az UEFA Euro 2008 a videójátékok sokadik fejlesztési hullámának egyik első-utolsó darabja, vagyis egy átmeneti időszak képviselője – ami látszik is rajta. Elmondható róla, hogy készítői egyértelműen az újgenerációs konzolokra (PS3, Xbox360) fókuszáltak, így a PC-s, illetve PS2-s verziók a lehetőségekhez mérten kissé elhanyagoltak lettek. Utóbbiról azért elmondható, hogy a játékmenet kifejezetten élvezetes és tulajdonképpen nem is nagyon várhattunk többet az EA-től, mint hogy hozza ki az akkor már old-schoolnak számító gépből a maximumot.

A Playstation 2-s Euro 2008-ra jellemző a „nagyokhoz” képest jelentősen „butított” grafika, de még nagyobb gond az alig észrevehető különbözőség a FIFA 2007-től. Elmondható ugyanakkor, hogy a poligonok élei nagyon szépen le lettek simítva, így vizuálisan mégis minőségibb élményt nyújt és a játék dinamikájáról is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni (ellentétben a jóval kevésbé élvezhető számítógépes verzióval).

Az UEFA Euro 2008 (PS2):

Összegezzünk. Minden eddigi Eb-s játékról szinte ordít, hogy „melléktermékként” kezelték őket, ami valljuk be, nemcsak csalódást keltő, de kifejezetten unfair lépés egy-egy olyan kiadótól, ami rácsap az igencsak értékes UEFA-licenszre. A 2008-as labdarúgó-Európa-bajnokság névhasználati jogai például a Konaminál biztosan jobb kezekben lettek volna (a Pro Evolution Soccer akkortájt nagyon meggyőző színvonalat képviselt).

De nem volna illő kizárólag az EA Sports nyakába varrni a históriát, hiszen ezt a „rókabőr lehúzós” módszert már elődei is alkalmazták, szóval nyugodtan szummázhatjuk: nem játszottunk még olyan Eb-s videójátékkal, ami a virtuális futball-forradalom kitörésének esélyét hordozta volna magában. A korrektség kedvéért ugyanakkor tegyük hozzá: ha másra nem, arra mindenképpen jók ezek a négyévenkénti sorozatok, hogy az aktuálisan futó technológia gyermekbetegségeit kijavítsák. Tekinthetjük őket tehát az aktuális FIFA-k és egyebek patch-elt változatainak.

Olvasna még sportjátékokról? Figyelmébe ajánljuk ezeket:

Actua Soccer

Buggy Boy

Virtua Tennis

A labdarúgó-Európa-bajnokság hivatalos videójátékai

Elite / Gremlin / EA Sports, 1992 – 2008

Fociból sosem elég.

+ Az Eb-hangulatot fokozzák

+ Korábbi hibák javítása

– Innováció szinte semmi

– Platformok közötti színvonalkülönbség

  • European Championship 1992
  • UEFA Euro 96 England
  • UEFA Euro 2000
  • UEFA Euro 2004
  • UEFA Euro 2008

Kövesse a Retro Magazin Facebook-oldalát!

További cikkek

Gyorsabb a halálnál – Bajkeverők párbaja

Gyorsabb a halálnál – Bajkeverők párbaja

1995-ben debütált a mozikban Sam Raimi filmje, a valóságos sztárparádéval felvonuló Gyorsabb a halálnál című, úgynevezett „revizionista” western. Annak ellenére, hogy a három évvel korábbi Nincs bocsánat című Eastwood-rendezéshez hasonlóan itt is cél volt a Vadnyugat romantizálásának derékba törése, illetve a jó és rossz összemosása; azért a főszereplő és a főgonosz jellemét illetően az alkotók nem hagytak kétséget a nézőben, hogy kinek is kell drukkolni.

Exhumed – A múmia áldásos átka

Exhumed – A múmia áldásos átka

A 90-es évek közepén rengeteg ígéretes FPS debütált a piacon és annak ellenére, hogy a Doom (1993) és a Quake (1996) továbbra uralta a népszerűségi listát, néhány alternatív megoldással egészen szépen lehetett érvényesülni mellettük. Ennek ékes példája az Exhumed, ami...

Albumszemle – Válogatás 1982 legjobbjaiból (I. rész)

Albumszemle – Válogatás 1982 legjobbjaiból (I. rész)

Most következő szemlénkben olyan nagylemezek kerülnek terítékre, amik bár stílusukat tekintve meglehetősen széles skálán mozognak, egy mégis közös bennük: évtizedek óta szereti őket a közönség. Itt van rögtön egy igazi nagyágyú, a Thriller, Michael Jackson amerikai...