1989-ben került a játéktermekbe a népszerű dinoszauruszos scrolling shooter, a Prehistoric Isle, amiben egy klasszikus, az 1930-as évekre jellemző kétfedelű vadászgéppel kellett előrenyomulni és lőni mindenre, ami mozog.

Ennek a klasszikus shoot ’em up-nak a háttértörténete nagyjából olyan egyszerű, mint a játékmenete; mégsem mondható cikinek. A videójáték-fejlesztők által oly sokszor elővett Verne Gyula regények hangulatát idéző, rejtett és titokzatos alternatív világ felfedezését célul kitűző Prehistoric Isle 1930-ban játszódik, amikor is a Bahama-szigetek közelében több fontos hajó titokzatos körülmények között eltűnik. Igen, a Bermuda-háromszög környékén vagyunk, így kitalálható, hogy nem szokványos hadi cselekményről lesz szó.

Az Egyesült Államok és szomszédjai úgy döntenek, együttműködnek és tengerészgyalogosokból hoznak létre egy nyomozócsoportot, hogy megbízzák az ügy hátterének felderítésével. Az óceán felett repkedve, a katonai expedíció személyzete rá is talál egy „Greenhell Isle” névre keresztelt feltérképezetlen földdarabra, majd a amerikai kormány két, ezúttal fel is fegyverzett repülőgépet indít további vizsgálatok céljából. Itt kapcsolódunk be a játékba, méghozzá a kellős közepébe: csakhamar kiderül ugyanis, hogy kétfedelű repülőgépünket dinoszauruszok és más óriások, kihaltnak hitt lények kezdik el támadni.

Csapás a múltba

A korai parallax-technikával készült játéktermi csoda a legjobb, a 80-as évek végére ugyanakkor lassan avítt hagyományokat követi. Ha egyjátékos módot választunk, akkor egy piros kétfedelűvel fogunk balról jobbra haladni és, miközben a háttér ellentétes irányba mozdul és a állandó mozgásban leszünk – ezért is hívják ezt scrolling shooter-nek. Gondolkodásra nem nagyon lesz szükség, gyakorlatilag folyamatosan lőni kell és az ügyességünkön és reflexeinken múlik, meddig jutunk. Le kell szögezni, hogy a Prehistoric Isle nem könnyű játék – már ha egy érmével szeretnénk végignyomni: az egy dolog, hogy rengeteg dinoszaurusz és óriásrovar/ősember/őslény jön majd szembe, de ott vannak még a főellenségek is; némelyikükkel rendesen meg fog gyűlni a bajunk (még akkor is, ha a mozgásuk és a támadás kombinációi abszolút kiszámíthatók).

Ennek egyik legfőbb oka, hogy a repülőgép körkörösen mozgatható és csak jobboldali irányba tud lőni, miközben az ellenség akár mögénk is tud kerülni és valamilyen lövedék kibocsátására is képes lehet (pl. tűzlabda). Az egyszerűség ellenére a változatos környezet és a karakter-felhozatal tetszetős, a hangok és a zene rendben vannak és legfontosabb: ez egy kifejezetten izgalmas játék. Alig tart több mint 20 percig, de minden másodpercében résen kell lenni. Az ellenfelek nyilván statikusak, intelligenciájuk nincs, viszont azzal, hogy földön, vízen és levegőben egyszerre is támadhatnak, néha tényleg nehéz kiszámítani, a képernyő mely szegletébe repüljünk be gyorsan, hogy elkerüljük a csapásukat.

A Prehistoric Isle végigjátszása:

Öt különböző kisvilágba fogunk eljutni (erdő, felhők között, kanyonok, tenger és földalatti járatok), összesen kilenc boss-t kell majd legyőzni a pályák közepén és végén (Brachiosaurus, Allosaurus, Rhamphorhynchus, Archelon, egy óriási Ammonitesz, Stegosaurus, Tyranniosaurus és egy gigantikus bogár, valamint egy azonosíthatatlan dinó). Szóval, akik szeretik a dinoszauruszos sztorikat és a retró lövöldözős, igazi árkád játékokat, azoknak jó szívvel tudom ajánlani a Prehistoric Isle-t, amit ma már emulátor segítségével szinte bármilyen releváns platformon játszhatunk (akár online is, de egy kontrollert érdemes beszerezni) és az élmény is teljesen rendben lesz.

Legközelebb pedig vetünk néhány pillantást a folytatásra is, amit éppen tíz évvel később, 1999-ben adtak ki – immár értelemszerűen konzolokra is – és egy grafikai és animációs szempontból korszerűbb, a hagyományokat mégis tiszteletben tartó shoot ’em up játékot tisztelhetünk benne.

Prehistoric Isle

SNK Corporation, arcade shoot ’em up videójáték, 1989

Jurassic Park is under attack!

+ Változatos pályák és ellenfelek

+ Adrenalinnövelő

– Nehéz

– Hiányoznak belőle a fordulatok (pedig lehetnének)

  • Látványosság
  • Zene / Hang
  • Érdekesség
  • Élmény
  • Szavatosság

Kövesse a Retro Magazin Facebook-oldalát!

További cikkek

Duck Hunt – A közönségvadász

Duck Hunt – A közönségvadász

Ma már evidenciának tekintjük, hogy a Nintendót Shigeru Miyamoto játéktervező mesterművei, így a Donkey Kong, Popeye, Zelda és persze Super Mario tette naggyá a 80-as években; pedig volt egy olyan szereplője is a sikerszériának, ami a játékmenetet tekintve kilógott...

Exhumed – A múmia áldásos átka

Exhumed – A múmia áldásos átka

A 90-es évek közepén rengeteg ígéretes FPS debütált a piacon és annak ellenére, hogy a Doom (1993) és a Quake (1996) továbbra uralta a népszerűségi listát, néhány alternatív megoldással egészen szépen lehetett érvényesülni mellettük. Ennek ékes példája az Exhumed, ami...

Magnum – Elsült, durrant, betalált

Magnum – Elsült, durrant, betalált

A 80-as évek egyik közönségkedvenc sorozata volt a Tom Selleck főszereplésével készült Magnum P.I., amiben a mindenre elszánt magánnyomozó Higgins, TC és Rick segítségével tárt fel különböző bűneseteket - 162 epizódon keresztül. A Magnum szellemi atyja az a Glen A....