Az 1980-as és 1990-es évek egyik sikerterméke, a Donald rágó a családi bevásárlások szinte kötelező „bónusza” volt. Az olcsó, ám annál értékesebb portéka egyediségét a gumi alakja (nagy, fehér, lapos darab) és persze a mini-képregény adta, amiért mindenki rajongott.

A Donald rágó egy kanadai élelmiszeripari cég, a Maple Leaf („juharfalevél”) találmánya, a licenszet és gyártást azonban viszonylag hamar, már az 1980-as évek elején átpasszolták holland vállalatukhoz, szóval mondhatjuk, hogy ez a termék inkább európai piacra fejlesztett és ott terjesztett brand volt. És tényleg: itt a keleti blokkban és a Szovjetunióban terjesztett rágógumi hihetetlen népszerűségnek örvendett és még honosításra sem kötelezték, szóval gyakorlatilag gyorsabban bekerült a boltokba, mint a tengerentúlon.

Miért nem találkozunk vele manapság? Joggal vetődhet fel a kérdés. Egy ipari baleset következtében a gyár 2001-ben sajnos leégett és bár később a Cloetta nevű svéd vállalatóriás átvette a hollandoktól a stafétabotot, a Donald rágó mint brand egyszerűen nem fért bele a portfóliójukba. Ha valaki mégis vágyna arra, hogy felidézze azt a különleges ízt, amit gyerekként annyira élvezett, amikor csócsálta ezt a kis csodát, annak a skótok szénsavas üdítőitalát, az Irn Bru-t tudnánk ajánlani, mert nagyon emlékeztet az egykori rágó ízére.

Ami megmaradt a Donald rágóból, a képregények:

Kövesse a Retro Magazin Facebook-oldalát!

A Donald rágó összes képsora:

További cikkek

Magnum – Elsült, durrant, betalált

Magnum – Elsült, durrant, betalált

A 80-as évek egyik közönségkedvenc sorozata volt a Tom Selleck főszereplésével készült Magnum P.I., amiben a mindenre elszánt magánnyomozó Higgins, TC és Rick segítségével tárt fel különböző bűneseteket - 162 epizódon keresztül. A Magnum szellemi atyja az a Glen A....

Gyorsabb a halálnál – Bajkeverők párbaja

Gyorsabb a halálnál – Bajkeverők párbaja

1995-ben debütált a mozikban Sam Raimi filmje, a valóságos sztárparádéval felvonuló Gyorsabb a halálnál című, úgynevezett „revizionista” western. Annak ellenére, hogy a három évvel korábbi Nincs bocsánat című Eastwood-rendezéshez hasonlóan itt is cél volt a Vadnyugat romantizálásának derékba törése, illetve a jó és rossz összemosása; azért a főszereplő és a főgonosz jellemét illetően az alkotók nem hagytak kétséget a nézőben, hogy kinek is kell drukkolni.

Albumszemle – Válogatás 1982 legjobbjaiból (I. rész)

Albumszemle – Válogatás 1982 legjobbjaiból (I. rész)

Most következő szemlénkben olyan nagylemezek kerülnek terítékre, amik bár stílusukat tekintve meglehetősen széles skálán mozognak, egy mégis közös bennük: évtizedek óta szereti őket a közönség. Itt van rögtön egy igazi nagyágyú, a Thriller, Michael Jackson amerikai...