Ma ünnepli születésnapját a világ egyik leghíresebb DJ-je, akinek több tucatnyi dance-pop slágert köszönhetünk. David Guetta már a 80-as évek óta pörgeti a lemezeket, de saját szerzeménnyel csak 90-es években próbálkozott először.

Éppen 20 évvel ezelőtt robbant be a köztudatba a “Just a Little More Love” című dallal, majd 2000-es években óriási szerepet vállalt abban, hogy a 90-es évek progresszív house zenei világa és a lágyabb pop-os stílus egymásra találjon.

Az 1990-es évek közepén Guetta olyan híres párizsi klubokban játszott, mint a Rex, a Le Boy, a Folies Pigalle és a Le Centrale – utóbbinak ő lett a menedzsere is. Ekkor már saját alkotásaira is koncentrált, így született meg első kislemeze, a Nation Rap, de csak kicsit később, az amerikai house énekessel, Robert Owens-szel közös “Up & Away” című száma lett klubsláger.
A korábban már említett, 2001-es Just a Little More Love című dal indította be a szólókarrierjét, méghozzá annyira, hogy egy évvel később megjelent albumából már több mint 300 000 példányt adtak el. A “Love Don’t Let Me Go”, a “People Come People Go” és “Give Me Something” című dalok már jelezték, hogy David Guetta az egész dance-pop világot trónra fogja emelni: annyira fülbemászó nóták voltak és annyira lendületesek, hogy a közönséget egyszerűen magukkal ragadták – a szakmabeliek pedig szabályosan utánozni kezdték a stílusát.

A francia DJ 2003-ban kiadta a F*ck Me I’m Famous című válogatáslemezt, amely híres ibizai bulijáról kapta a nevét. Ez tartalmazta a “Just for One Day (Heroes)” című számot is, David Bowie “Heroes” című dalának remixét (mondani sem kell, mekkora sláger volt).

Guetta második albuma, a Guetta Blaster 2004-ben jelent meg. Négy kislemez jelent meg róla: Chris Willis közreműködésével a “Money” és a “Stay”, valamint a “The World Is Mine” és az “In Love With Myself” JD Davis közreműködésével. Ezek a dalok még azt a hamisítatlan “guettás” korszakot idézik, amire az új generáció talán kevésbé emlékszik, ugyanakkor átmenet is volt a többnyire “feat.”-re (más híres zenei előadókkal, pl. énekesekkel, rapperekkel való együttműködés) építő zenei korszak felé vezető úton.

A ma is aktív francia lemezlovas karrierje csúcsát nehéz volna időben elhelyezni, annyit mindenesetre kijelenthetünk, hogy 10 évvel ezelőtt a világ első számú DJ-jének számított mind a szakma, mind a szélesközönség megítélése szerint. Ezt többek között annak is köszönhette, hogy mindig tudott váltani: a 2000-es évek közepétől például már komoly hírességekkel összeállva hozott ki olyan slágereket, amik hangzásvilágukat tekintve még emlékeztettek a “guettás” szólamokra, de már egészen más irányba indultak el. Erre kiváló példa a Pop Life albumon található “Love is Gone” című dal, amit Chris Willis-szel sikerült tető alá hozni és nagyot durrant 2007-ben.

Hogy hol lesz ennek a vége? Ki tudja. Mindenesetre, David Guettát és az ő innovációs képességét, lendületességét ismerve egyáltalán nem kizárható, hogy vállalni fog még egy-két komolyabb stílusváltást a jövőben. Legyen is így. Isten éltesse!

Még több zene, még több sztár? Íme néhány a legnagyobbak közül:

Bruce Springsteen

Foreigner

Phil Collins

Pink Floyd (The Wall Tour)

Kövesse a Retro Magazin Facebook-oldalát!

További cikkek

A filmzene titánja – John Williams

A filmzene titánja – John Williams

90 éves lett John Williams, a világ máig leghíresebb amerikai zeneszerzője. Az élő legenda hét évtizedes (!) pályafutása során a filmtörténelem legnépszerűbb, legismertebb és a kritikusok által legelismertebb zenéit komponálta. Williams tehetsége mellett igazi...

Albumszemle – Válogatás 1982 legjobbjaiból (I. rész)

Albumszemle – Válogatás 1982 legjobbjaiból (I. rész)

Most következő szemlénkben olyan nagylemezek kerülnek terítékre, amik bár stílusukat tekintve meglehetősen széles skálán mozognak, egy mégis közös bennük: évtizedek óta szereti őket a közönség. Itt van rögtön egy igazi nagyágyú, a Thriller, Michael Jackson amerikai...

Duck Hunt – A közönségvadász

Duck Hunt – A közönségvadász

Ma már evidenciának tekintjük, hogy a Nintendót Shigeru Miyamoto játéktervező mesterművei, így a Donkey Kong, Popeye, Zelda és persze Super Mario tette naggyá a 80-as években; pedig volt egy olyan szereplője is a sikerszériának, ami a játékmenetet tekintve kilógott...