A világszerte ismert amerikai zenész, énekes, dalszerző, színész és producer karrierje több mint hat évtizedet ölel fel és számos elismerés mellett 16 Grammy-díjat tudhat magáénak.

Simon 1956-ban alapította a Simon & Garfunkel duót iskolatársával, Art Garfunkellel. A páratlan páros öt stúdióalbumot adott ki, és az 1960-as évek egyik legelismertebb együttesévé vált. Paul komponálta szinte az összes dalukat, köztük a “The Sound of Silence”, a “Mrs. Robinson”, az “America”, a “Bridge over Troubled Water” és a “The Boxer” című megaslágereket.

Így szólt a The Boxer című fülbemászó dal 1987-ben:

Miután a Simon & Garfunkel 1970-ben feloszlott, Simon a következő öt évben három elismert albumot vett fel, amelyek mindegyike a Billboard 200-as lista első 5 helyezettje között szerepelt. Az 1972-es, nevével azonos című albuma tartalmazta az “Mother and Child Reunion” és a “Me and Julio Down by the Schoolyard” című slágereket. Az 1975-ös Still Crazy After All These Years című album, amelyen Garfunkel vendégénekesként énekelt, és ez volt az első listavezető szólólemeze, rajta az “50 Ways to Leave Your Lover” című slágerrel, valamint a többi top 40-es dallal, mint a “Still Crazy After All These Years”, a “Gone at Last” és a “My Little Town”.

Simon 1981-ben újra összeállt Garfunkellel, hogy a New York-i Central Parkban félmillió (!) nézőt vonzó előadást tartson, majd Garfunkellel világkörüli turnéra indultak. E karriercsúcs után Simon kiadta a Graceland című albumot, amelyet a dél-afrikai township zenéje ihletett, és amelyből 14 millió példányt adtak el világszerte, és amely a mai napig a legnépszerűbb és legelismertebb szóló munkája. Az albumról számos sláger jelent meg, köztük a “You Can Call Me Al”, a “The Boy in the Bubble” és a “Diamonds on the Soles of Her Shoes”. A lemez 1987-ben elnyerte az év albumának járó Grammy-díjat.

Az egyik legmenőbb klip, Chevy Chase vendégszereplésével, a You Can Call Me Al:

Simon az 1990-es években folytatta a turnézást, írt egy Broadway-musicalt, a The Capeman-t, és felvett egy kísérőalbumot, a Songs from The Capeman-t, amely 1997-ben jelent meg. A 2000-ben megjelent You’re the One című albumát ismét jelölték az év albuma díjra. Ezt az albumot több évig tartó turnézás követte, beleértve egy újabb reunion turnét Garfunkellel, majd 2006-ban kiadta Surprise című, az évtized utolsó albumát. 2016-ban jelent meg a Stranger to Stranger című lemeze, amely a Billboard Album Chart 3. helyén és a brit albumlistán az első helyen debütált, és harminc év óta a legnagyobb kereskedelmi és kritikai sikerét jelentette.

Simon tizenhat Grammy-díjat kapott szóló- és közös munkásságáért, köztük hármat az év albumáért (Bridge Over Troubled Water, Still Crazy After All These Years és Graceland), valamint egy életműdíjat. 1990-ben kétszer került be a Rock and Roll Hall of Fame-be: először 1990-ben a Simon & Garfunkel tagjaként, majd 2001-ben szólókarrierjéért. 2006-ban a Time magazin beválasztotta a “100 People Who Shaped the World”, vagyis a világot befolyásoló legfontosabb személyek közé. 2011-ben a Rolling Stone a 100 legjobb gitáros közé választotta Simont, 2015-ben pedig a nyolcadik helyen szerepelt minden idők 100 legjobb dalszerzője listáján. 2007-ben Simon volt az első, aki megkapta a Kongresszusi Könyvtár (az Amerikai Egyesült Államok nemzeti könyvtára) Gershwin-díját a népszerű dalokért.

Kövesse a Retro Magazin Facebook-oldalát!

További cikkek

Macskafogó – Én szeretem önt, Mr. Teufel!

Macskafogó – Én szeretem önt, Mr. Teufel!

35 évvel ezelőtt vetítették először minden idők egyik leghíresebb magyar rajzfilmét, ami később nemzetközi karriert is befutott. A Ternovszky Béla által rendezett klasszikust az egykori kultúrpolitika nem fogadta ugyan jó szívvel, a széles közönség annál inkább. Mr....

A sorozatos hódító – 60 éves Heather Locklear

A sorozatos hódító – 60 éves Heather Locklear

A hatszor is Golden Globe-ra jelölt amerikai színésznő, a T.J. Hooker és a Melrose Place sorozatok egykori sztárja katonacsaládba született és pályája kezdetétől fogva kedvelte a belevaló, határozott női személyiséget megformáló szerepeket. Az amerikai őslakos...

Az elveszett frigyláda fosztogatói – Ledönthetetlen bálvány

Az elveszett frigyláda fosztogatói – Ledönthetetlen bálvány

Indiana Jones 40! Igen, ezt is megértük! Negyvenedik születésnapját ünnepli a kalandfilmek etalonja, a trón megkérdőjelezhetetlen birtokosa, a látványmozik alfája és ómegája. A George Lucas - Steven Spielberg – Harrison Ford triumvirátus fémjelezte Indiana Jones brand...